Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.nung.edu.ua/handle/123456789/9307
Title: Застосування машинного навчання та штучного інтелекту в розробці нафтових родовищ
Authors: Кочкодан, В. Б.
Петрина, М. Ю
Станьковська, І. М.
Keywords: штучний інтелект
цифрове нафтове родовище
інтелектуальне нафтове родовище
штучні нейронні мережі
гібридні інтелектуальні системи
artificial intelligence
digital oilfield
intelligent oilfield
artificial neural networks
hybrid intelligent systems
Issue Date: 2023
Publisher: ІФНТУНГ
Citation: Кочкодан, В. Б. Застосування машинного навчання та штучного інтелекту в розробці нафтових родовищ / В. Б. Кочкодан, М. Ю. Петрина, І. М. Станьковська // Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Серія: Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості. - 2023. - № 1. - С. 16-26.
Abstract: У статті розглянуто технології штучного інтелекту, що використовуються в нафтовій галузі, наведено порівняння переваг та недоліків основних існуючих алгоритмів штучного інтелекту, що застосовуються в динамічному прогнозуванні видобутку нафти, в оптимізації розробки, в ідентифікації залишкової нафти, в ідентифікації тріщин в родовищах і в підвищенні видобутку нафти; розроблено рекомендації стосовно застосування штучного інтелекту в розробці нафтових родовищ. Для дослідження використано методи порівняння, синтезу, узагальнення та системного підходу.
The article examines artificial intelligence technologies used in the oil industry, compares the advantages and disadvantages of the main existing artificial intelligence algorithms used in dynamic oil production forecasting, development optimization, identification of residual oil, identification of reservoirs’ fractures, and oil production enhancement; recommendations were developed regarding the use of artificial intelligence in oilfield development. The methods of comparison, synthesis, generalization and system approach were used for the research.
URI: http://elar.nung.edu.ua/handle/123456789/9307
Appears in Collections:Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Серія Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості - 2023 - № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8848p.pdf291.9 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record   Google Scholar


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.